Chyba każdy uczestnik wesela przyzna, że smakowity kawałek tortu jest głównym bohaterem kulinarnym weselnej biesiady. Nie trzeba wspominać o tym, że rozpływająca się w ustach słodycz doskonale harmonizuje z filiżanką aromatycznej kawy i pozostawia niezapomniane wspomnienie na bardzo długi okres. Takie ciasto dodaje też energii na kolejne godziny tańca, a jak wiadomo trzeba mieć wiele sił na zabawę do białego rana. A w końcu o to chodzi na weselu. Czy warto inwestować w artystyczne torty weselne będąc organizatorem zaślubin? Oczywiście, że tak, ponieważ stanowią swoistego rodzaju wizytówkę Państwa Młodych oraz wszystkich dań serwowanych na uroczystości. Aktualnie cukiernicy prześcigają się w oryginalnym zdobieniu swoich wypieków oraz wymyślaniem egzotycznych smaków mas. Przykładowo można zamówić tort z masą o smaku kajmakowym, mango, masie węgierskiej złożonej z kremu czekoladowego i wiśni. Wariacji na ten temat jest bez liku, bo w końcu w tortach weselnych chodzi o ich wyjątkowość. Główne ciasto weselnej nocy jest tworzone z pietyzmem, dbałością o szczegóły, tak aby zachwyciło nawet najwybredniejszych gości weselnych.